FAQ
Rozdíl mezi žitem a pšenicí?
Žito obsahuje minimální množství lepku a je tudíž zdravější.
Co je to Výražka (Vejražka)?
Výražková mouka je první mletí u žita. Je to tzv. hladká mouka žitná. Její konzistence je nadýchanější. Dáse použít na cokoliv a chleba z ní není tak hutný jako z chlebovky. Ideální je při pečení chleba kombinovat více druhů mouky.
Na co se která mouka používá?
Tahle otázka je složitá na odpověď. Záleží na rozhodnutí a preferencích pekaře/kuchaře a vlastně každého kdo s moukou pracuje.
Co je Špalda ?
Špaldová mouka se vyrábí z nešlechtěné pšenice, která byla pěstována v Evropě již před 8000 lety. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy.
Čím je mlýn poháněn?
Mlýn je poháněn elektřinou, je zde také turbína (Francisova?), která je poháněna vodou z rybníka – tzv. Mlejňáku.
Jak skladovat mouku a jak dlouho vydrží?
Mouku skladujte určitě v suchu, ať se k ni nedostane žádná vlhkost. Pokud bude mouka dobře uskladněna, tak Vám vydrží i déle, než uvádíme na obalu.